Ida Kristine Eikenes

Når hele oppveksten preges av mobbing kan livet bli tungt. Ida Kristine har slitt med fedme siden barndommen og så ingen annen utvei enn slankeoperasjon. For noen er dette den eneste løsningen på overvekten.

22 år og fedmeoperert. I januar 2012 fikk hun utført inngrepet Gastric Sleeve. Det var ingen lett avgjørelse å ta. Og veien etterpå har hatt mange humper og har slett ikke vært lett. Det har vært mye tøffere enn hun kunne ane før denne reisen begynte.

Ida veide 126 kilo og var svært deprimert, i dag veier hun 64 kilo og føler seg endelig som seg selv.

Hun hadde prøvd det meste av dietter, trening, kurer og medisiner for å gå ned i vekt. Det endte med fedmeoperasjon. Da hun fikk avslag på livsstilsendringsleir fordi hun var for liten var det nok. Ida Kristine fikk diagnosen overspiser, men fikk ikke den hjelpen hun trengte. Mobbingen i barndommen hadde gjort livet tungt og Ida Kristine sykelig overvektig.

Når Ida Kristine hadde bestemt seg for operasjon fikk hun hjelp av fastlegen sin til å sende inn henvisning til sykehuset. Psykologen hennes skrev en bekreftelse på at hun slet psykisk på grunn av overvekten. Det tok noen måneder fra søknaden ble sendt til hun hørte noe. Da ble hun innkalt til et informasjonsmøte. På dette møtet fikk de nyttig informasjon om hva som ville skje før, under og etter operasjonen. Hun ble bl.a. satt inn i de mulige komplikasjonene som kunne oppstå. Så var det igjen hjem og vente på innkallelse til individuelt møte med kirurg. Det tok noen uker før hun hørte noe. Da ble hun kalt inn til nye møter og vurderinger. I denne prosessen fikk Ida Kristine anbefaling om å snakke med senteret for spiseforstyrrelser. Så hun fulgte det rådet og fikk henvisning dit fra legen sin. Hun ble vurdert til at operasjon ville være nyttig for henne. Så da ble det på nytt ventetid for å få operasjonen gjennomført. Når Ida Kristine endelig hadde fått time til operasjon fikk hun beskjed at hun måtte ned minst 7 kilo før inngrepet. Hun kunne starte på knekkebrød dietten. Hun gikk ned 9 kilo på 3 uker. I perioden hun ventet på operasjon hadde hun kontakt med senteret for spiseforstyrrelser og de ba henne velge mellom behandling der eller operasjon. Hun takket nei og ringte sykehuset og sa hun var klar. De satte henne på ringelisten i tilfelle noen avbestilte og de fikk ledig tid. Nå var Ida Kristine klar. Så kom telefonen hun hadde ventet på. Kan du komme 2.januar?

Under operasjonen ble magen blåst opp, og gjennom fem små hull ble 95 prosent av magesekken hennes fjernet. Nå kan den romme én desiliter. Etter operasjonen var Ida på beina igjen relativt fort, og startet så smått med most mat før hun gradvis kunne spise vanlig mat igjen.

Hun kunne ikke vite at det ville dukke opp komplikasjoner slik at hun måtte fjerne galleblæren og få smerter i magen legen ikke finner helt ut av. I en periode fikk ikke Ida Kristine i seg verken vått eller tørt. Konsekvensen ble selvfølgelig at hun ble skikkelig dårlig. . Kvalme, hjertebank og svimmelhet satt den unge jenta helt ut av spill.

Den løse huden hun fikk etter vektnedgangen var bare en av flere bivirkninger. Noen større og vanskeligere enn andre. Ida har gått gjennom bukplastikk og annen kirurgi for å fjærne overflødig hud på magen og lårene. Hun sliter med lavt blodtrykk og dårlig imunforsvar. Og hun har pådratt seg vinterleddgikt. Hun må også gå på B12- sprøyter resten av livet.

På bloggen sin skrev hun dette etter operasjonen: Til dere som skal ha en slik operasjon, det blir jævlig – men mye bedre!

Du kan lese hele Ida Kristine sterke historie på bloggen hennes.

I dag, 3 år etter er Ida Kristine en slank og aktiv jente som ser lyst på livet.

IdaKristineEikenes